- Magnesium


Magnesium voor een sterk en soepel lichaam

Magnesium is de grote regelaar in ons lichaam. Het is betrokken bij honderden processen en draagt onder ander bij aan het ritme van ons hart, de werking van onze spieren en gewrichten, de aanmaak van energie en ons waak/slaap ritme.

Net als bijvoorbeeld zuurstofen water moeten we magnesium van "buiten"halen, we krijgen het binnen via ons voedsel. Voor veel mensen is dat onvoldoende en is suppletie van extra magnesium gewenst. Dit komt door de veramrming van de bodem waardoor er steeds minder magnesium in ons voedsel zit. Maar ook door ons voedingspatroon, leefstijl ( roken, alcohol, stress) en medicijngebruik dat kan leiden tot een magnesiumtekort.


Symptomen en/ of oorzaken van een magensiumtekort zijn:
(in willekeurige volgorde)

 • kramp, restless legs of pijnlijke spiere
 • lusteloosheid of vermoeidheid
 • depressiviteit‚Äč
 • hoofdpijn of migraine
 • slapeloosheid
 • hartritmestoornissen
 • hyperactiviteit en slechte concentratie
 • stress
 • ruwe huid met jeuk en schilfers
 • medicatiegebruik
 • regelmatig sporten
 • zwangerschap ( kan een magnesium tekort optreden)
 • overgang

Als u drie of meer van deze symptomen heeft is de kans groot dat u een magnesiumtekort heeft.

Heb ik baat bij extra magnesium?

Via het zelfdiagnosepakket krijgt u een goed beeld van de effecten van extra magnesium. Het wordt geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing en een checklist. Veel mensen ervaren direct effect, maar na drie weken heeft u zeker een goed inzicht op de voordelen van extra magnesium voor uw lichaam en geest.

 

WERKING VAN MAGNESIUM

Magnesium stuurt meer dan 350 lichaamsprocessen aan. Het mineraal is nodig voor:

 • de ontspanning van spieren
 • de opbouw van lichaamseiwit
 • het vrijmaken van energie uit voeding
 • het vormen van gezonde botten
 • het verhogen van weerstand tegen stress
 • het versterken van het
  geheugen en concentratievermogen,
 • het reguleren van het calcium-, zink-,
  kalium- en vitamine D-gehalte in ons lichaam,
 • de overdracht van zenuwprikkels.

DAGELIJKSE BEHOEFTE

Elk mens heeft gemiddeld 400 milligram magnesium per dag nodig. Deze behoefte wordt nog groter bij bijvoorbeeld het drinken van koolzuurhoudende frisdranken die veel fosfaten bevatten. Deze fosfaten binden zich aan magnesium waardoor het niet meer opgenomen kan worden door het lichaam. Ook suikerhoudende voedingsmiddelen, zoals taart, gebak en andere zoetigheden met een hoog geraffineerd suikergehalte verhogen de behoefte aan magnesium.

De cafeïne van het dagelijks drinken van koffie en thee zorgt ervoor dat de nieren extra magnesium uitscheiden, ongeacht de hoeveelheid beschikbare magnesium, wat vervolgens aangevuld moet worden. Bij veel stress, een recente operatie of ziekte heeft het lichaam ook meer magnesium nodig dan normaal.

Idealiter wordt de 400 mg magnesium gehaald uit voeding: bananen, granen, noten, abrikozen en groene groente zoals spinazie zijn voorbeelden van voedsel met veel magnesium. Helaas hebben we niet allemaal een perfect voedingspatroon en redden we de dagelijkse 400 mg magnesiuminname niet altijd. Dit kan vervolgens aangevuld worden met voedingssupplementen, of beter, opgenomen via de huid.

Opname via de huid

De beste manier om magnesiumtekort tegen te gaan is toediening via de huid. Het opgeloste magnesium dringt via de huid rechtstreeks door in het zogenaamde ïnterstitium"  ( of intercellulaire vocht, dat wil zeggen de oceaan in je lichaam), waardoor het zeer snel verspreid wordt in het lichaam en meteen beschikbaar is voor de cellen.

Voor een verklaring van de transdermale opname moeten we eerst ons grootste orgaan, de huid met 1,5 tot 2 vierkante meter onder de loep nemen. Als barriére vervult de huid een belangrijke rol in ons immuunsysteem en verhindert uitdroging. Tegelijkertijd scheidt de huid water, afvalstoffen en zout uit en neemt het stoffen op. Het gaat daarbij om kleine vetvrije stoffen als nicotine, maar ook elektrolyten ( zouten, zuren en hun tegenhangers basen) worden onder bepaalde condities door de huid opgenomen. Op zich niets nieuws en allang toegepast. Denk bijvoorbeeld aan nicotinepleisters, hormoonzalf en ook pijnstillers.

Wat betreft magnesium zijn er inmiddels overtuigende bewijzen dat dit ook via de huid wordt opgenomen, althans in de natuurlijke chloride vorm. Maar hoe dit precies werkt is nog niet eenduidig wetenschappelijk vastgesteld. De meest aansprekende theorie is afkomsting van Dr. Richard Danel van het Magnesium Health institute. Ook dieverse andere onderzoekers en wetenschappers achten de opname via de zweetklieren want daar gaat het om het meest waarschijnlijk.

Net als aan het einde van de nieren, zitten er aan het einde van de zweetklieren groepjes cellen die actief magnesium terugwinnen als het ( via urine of zweet) het lichaam wil verlaten. Aannemelijk is dat deze cellen niet alleen magnsium tegenhouden maar ook mits voldoende geconcentreerd opnemen. De aanwezigheid van dergelijke cellen die we waarschijnlijk in de loop van de evolutie hebben ontwikkeld, verklaart overigens ook dat niet niet allang en massaal onder het magnesiumtekort zijn bezweken.

Wat is het verschil met pillen?

Nog steed wordt echter het meest gebuikt gemaakt van pillen om extra magnesium toe te dienen. Op zich is daar niets mis mee, maar bedenk wel dat naar schatting 60 to 70. % van het magnesium niet wordt benut door het lichaam. De maag kan maar een beperkte hoeveelheid verwerken. De rest wordt gelijk afgevoerd via de nieren, vandaar ook vaak gehoorde klachen van dunne ontlasting of diarree bij het gebruik van pillen.

Deze bijwerkingen komen vrijwel niet voor bij opname via de huid. De biologische beschikbaarheid is optimaal omdat het maag-darmkanaal ontzien wordt en het magnesium direct komt waar het moet zijn namelijk in ons intercellulaire vocht.Wil jij een afspraak maken

Een online afspraak kan door op de button hieronder te klikken. Een afspraak voor 's avonds of in het weekend dan graag even via de telefoon. Of bel of maak een afspraak via WhatsApp op 06-43552367

klik hier om direct een afspraak te maken  

Wij zijn vandaag open van 08:30 tot 12:15 uur en van 13:00 tot 15:00 uur


maandag 08:30 - 12:15 & 13:00 - 17:00
dinsdag 13:00 - 17:00 & 19:00 - 21:30
woensdag 08:30 - 16:30    
donderdag 08:30 - 17:30 & 19:00 - 21:30
vrijdag 08:30 - 12:15 & 13:00 - 15:00
zaterdag 09:00 - 13:30    
zondag gesloten    
Martines Voetenwerk
De Kerfjes 45
7761 XB SCHOONEBEEK

T.  06-43552367
E.  info@martinesvoetenwerk.nl
KvK nr.  64901955
BTW nr.  NL103575650B02Deze site is mogelijk gemaakt door
Pedicure Website